ماهنامه شماره 101 تکاتو - فروردين ماه 1400

ماهنامه شماره 101 تکاتو - فروردين ماه 1400

  • ناشر: شرکت توسعه کشت دانه های روغنی
  • تعداد صفحات: 14
  • تاریخ نشر: فروردین- ۱۳۹9
  • زبان: فارسی

نسخه الکترونیکی
  • تامین نیاز داخلی روغن کشور از دو نظر حائز اهیمت است. اول استفاده از ظرفیت‏های کارشناسی، منابع انسانی و تجهیزات داخلی در حوزه‏های کشاورزی و صنعت و دوم تامین نیازهای اساسی کشور در شرایط  آسیب  و بحران‏های اقتصادی و اجتماعی مانند تحریم یا مشکلات احتمالی برای تامین‏کنندگان خارجی، موضوعی که تحت عنوان خودکفایی داخلی و مسئله پدافند غیر عامل در سالهای اخیر شعار آن داده می شود.

  • در بین تکنولوژی های مختلف انتقال ژن، انتقال به واسطه ی اگروباکتریوم برای تولید سویا تراریخته موثرتر بوده است زیرا روشی ساده و آشنا برای محققان است و حداقل هزینه و تجهیزات را نیاز دارد. تاکنون گزارش های زیادی در رابطه با شرایط مطلوب برای دستیابی به بازدهی بالا در تراریختگی سویا، منتشر شده است، مانند : شرایط  مربوط به تلقیح اگروباکتریوم و ترکیبات محیط کشت.

  • بادام‏زمینی (Arachis hypogaea L.، ۲n = ۴x = ۴۰، AABB) لگوم خود‏گرده‏افشان، آلوتتراپلوئید متعلق به خانواده حبوبات (Fabaceae) است. بذور بادام‏زمینی منبع غنی روغن (۵۶-۳۵ درصد) پروتئین (۳۰-۲۵ درصد)، کربوهیدرات‏ها (۱۹-۵/۹ درصد)، مواد معدنی (P، Ca ، Mg وK ) و ویتامین‏ها (E، K و B) می‏باشند. بادام‏زمینی دارای کاربردهای مختلف صنعتی از جمله محصولاتی مانند مواد غذایی، کنجاله، رنگ‏ها، روان‏کننده‏ها و حشره‏کش‏ها می‏باشد(Variath and Janila ۲۰۱۷). بعلاوه، بادام‏زمینی محصول ایده‏آل در سیستم‏های تناوبی به منظور بهبود حاصلخیزی خاک به دلیل توانایی طبیعی آن در تثبیت نیتروژن جوی است (Jaiswal et al. ۲۰۱۷). با وجود اینکه در گذشته تلاش‏های موفقی جهت ایجاد ارقام بادام‏زمینی با صفات زراعی و خصوصیات کیفی مطلوب مانند میزان اسیدهای چرب زیاد در ترکیب با عملکرد بالا، زودرسی، تحمل به خشکی یا مقاومت در برابر بیماری‏های برگی صورت گرفته‏است اما پیشرفت اصلاحی محدودی در این گیاه وجود داشته است. بنابراین، ایجاد واریته‏های مختلف با ویژگی‏های کیفی متفاوت برای افزایش بهره‏وری و کیفیت محصول به منظور برآوردن خواسته‏های کشاورزان و امنیت غذایی بازارهای منطقه‏ای و محلی مهم است.

  • در ادامه مطالب درج شده در خبرنامه  شماره  ۱۰۰ در خصوص  استفاده از منابع مقاومت کلزا به بیماری ساق سیاه،  منابع مقاومت  به بیماری ساق سیاه عموما در ارقام زمستانه از نظر فراوانی و تنوع بیشتر از ارقام تجاری بهاره هستند(Rouxel et al. ۲۰۰۳). B.napus و B.rapa هر دو منابع خوبی از ژن های مقاومت به بیماری ساق سیاه کلزا در روی ژنوم A خود دارند بطوریکه برخی ژن‏های مقاومت مانند سری LepR از برخی گونه‎های جنس راپا مثل B. rapa ssp. Sylvestris  در تلاقی بین گونه‏ایی استفاده شده است(Yu et al. ۲۰۰۵, ۲۰۰۸, ۲۰۱۳).

  • تامین مواد معدنی مناسب، برای تولید محصولات کشاورزی ضروری است. با این وجود، مصرف این مواد می‏تواند بر گسترش بیماری‏های گیاهی تاثیر قابل توجهی داشته باشد (Datnoff et al., ۲۰۰۷a; Walters & Bingham, ۲۰۰۷). کاربرد کود می‏تواند باعث افزایش و یا کاهش گسترش بیماری‏های گیاهی وعوامل بیماری‏زا شود.تاثیر بر رشد گیاه، مکانیسم‏های مقاومت گیاه و اثرات مستقیم بر عوامل بیماریزا، از جمله اثرات کاربرد مواد مغذی است (Walters & Bingham, ۲۰۰۷).

سبد خرید 0