مراحل داشت طرح کلکسیون بادام زمینی
بادام زمینی گیاهی یکساله و از تیره پروانه آسا (Fabaceae) است که به دلیل درصد بالاي روغن و پروتئین دانه، به عنوان یک غذاي کامل محسوب می شود. دانه بادام زمینی حاوی 44 تا 56 درصد روغن و 22 تا 30 درصد پروتئین می باشند. سطح زیرکشت این محصول در ایران حدود 2400 هکتار بوده و بخشی از اراضی زیرکشت آن در شمال کشور واقع شده است. استان گیلان تولیدکننده حدود 80 درصد بادام زمینی کشور (2500 تن) است.
با توجه به برنامه های مرکز تحقیقات کاربردی و تولید بذر در پروسه معرفی ارقام جدید روغنی، پنج ژنوتیپ برتر کلکسیون بادام زمینی حاصل از طرح ارزیابی ژنوتیپهای بانک بذر در سال 1399، به همراه دو لاین برتر اصلاحی، در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار و دو شاهد در منطقه دشت ناز استان مازندران طی هفته نخست خرداد سال جاری کشت شد. هدف از اجرای این طرح، دستیابی به ارقام جدید بادام زمینی با خصوصیات متفاوت و عملکرد دانه بیشتر براساس داده های بدست آمده از اجزا عملکرد ژنوتیپهای مورد بررسی است.
یکی از عملیات مهم در مرحله داشت بادام زمینی، خاکدهی بوته هاست که براساس مراحل رشدی این گیاه، از مرحله R2 (شروع پایکدهی)، می بایست انجام شود. این امر به هوادهی خاک و افزایش تعداد پایکهای نفوذ یافته به خاک و درنتیجه افزایش غلاف دهی و در نهایت افزایش عملکرد دانه کمک شایانی می نماید. حذف علفهای هرز مزرعه، از دیگر عملیات مهم در مرحله داشت است که علاوه بر ایجاد فضای مناسب جهت رشد و نمو گیاه، به کاهش آفات و عوامل بیمارگر کمک می نماید. این دو عملیات مهم طی هفته نخست مرداد ماه سال جاری در تمامی پلاتها انجام شد.